We kijken terug op bijna twee jaar waarin corona ons in de houdgreep had. Helaas is het nog niet voorbij. Sterker nog: nu ik dit schrijf zijn veel ondernemers noodgedwongen thuis of werken in aangepaste vorm, maar elk van hen is aan het nadenken over ‘hoe verder’. De harde lockdown roept vragen op omdat de een moet sluiten en de andere met restricties open mag blijven. Waarom die verschillen en waar valt mijn bedrijf onder, zijn twee meest gehoorde vragen. De onrust omdat de regels onduidelijk zijn of als oneerlijk worden ervaren en de onzekerheid en zorgen doen nogal wat met je. Het heeft zijn weerslag op alles, privé en zakelijk.

Als ondernemer ben je altijd aan het werk. Je bent druk met wat er deze dag moet gebeuren, maar ook kijk je al naar de dag van morgen, de komende week én het hele jaar. Alles is erop gericht dat jij een prettig inkomen wil genereren uit je bedrijf. Alles valt of staat met planning, inschattingen en goed vooruitdenken. En precies dat wordt midscheeps geraakt de afgelopen twee jaar. Niet één keer, maar na de eerste klap steeds in meer of mindere mate en nu met wisselen van het jaar weer keihard.

Het feit dat niemand weet wat het verloop zal zijn, maakt dat we ons bedrijf niet kunnen voeren zoals we gewend waren. We kunnen niet plannen naar de toekomst, omdat we simpelweg niet weten wat het effect op de langere termijn zal zijn, hoe de regels worden en hoe de klant gaat reageren. Bovenop dit pakket ondernemers-zorgen, komen ook nog jouw eigen ideeën, emoties en zorgen rondom dit nare virus. We zijn hierdoor de afgelopen twee jaar ongewenst ingepakt in een beknellende folie van negativiteit.

Voor elk mens is de ruimte om zaken voor zichzelf te kunnen regelen belangrijk, het geeft je een gevoel van autonomie; jij beslist zelf over wat goed voor jou is. Bij ‘de ondernemer’ is deze behoefte nog eens extra sterk ontwikkeld. Je hebt bewust gekozen voor ondernemerschap, omdat je dan ‘eigen baas’ bent. Niemand vertelt jou wat je moet doen, je maakt je eigen keuzes en je bent verantwoordelijk voor de resultaten daarvan. Dat is de charme van ondernemerschap, dat past bij jou. Precies dat wordt door corona afgekapt en dat hakt er extra hard in bij iemand die gewend is zelf zijn route te bepalen.

Daar, beste ondernemer, wil ik het hier heel graag met je over hebben. Het gemis aan autonomie raakt je als persoon en daarmee automatisch ook je hele bedrijf. Dat je aan banden wordt gelegd doet veel met je. Het wekt weerstand op, beïnvloedt je gedachten en beperkt je creativiteit. Dit effect is misschien nog wel desastreuzer dan alle beperkende maatregelen bij elkaar. Want jij als ondernemer bent de drijvende kracht, het brein en de motor van jouw bedrijf. Als jouw motivatie minimaal is, dan droogt ook de bron van inspiratie op. Zonder inspiratie ontstaan er geen verfrissende ideeën en alternatieven en voor je het weet word je meegezogen in de spiraal van negativiteit die alom heerst.

De enige die hierin verandering kan brengen ben jij. Alleen jij kunt bij jezelf de knop omzetten waarmee jouw mindset verandert. Door letterlijk door te ademen, je rug te rechten en te bedenken wat wél kan, neem je het heft weer deels terug in eigen handen. Ja, je zult je aan alle beperkende maatregelen moeten houden, maar nee, dat betekent niet dat jij niets meer kunt. Ik hoop dat je nu ‘ja’ zit te knikken terwijl je dit leest en gemotiveerd raakt door de tekst. Voel je bij deze woorden irritatie? Dan kan het heel goed zijn, dat ik gelijk heb en dat jij worstelt met alle beperkingen van deze tijd. Kijk of je het zo wilt laten of dat je mijn woorden een kans geeft. Ook hier geldt: jij bepaalt wat je denkt en met je gedachten beïnvloed je jouw keuzes en gedrag.

Afgelopen twee jaar heb ik als coach veel ondernemers begeleid in het omgaan met alle veranderingen en beperkingen in hun dienstverlening. Naast coach ben ik, net als jullie, ondernemer in de dierenbranche en heb ik moeten zoeken naar oplossingen en nieuwe wegen. Ik zag met lede ogen aan hoe veelbelovende initiatieven niet konden groeien door alle beperkende maatregelen. Dat maakt dat ik als geen ander weet waar collega ondernemers tegenaan lopen.

Ook ik liep een paar keer flink vast en realiseerde me dat ik andere keuzes moest maken. Maar voordat ik dat kon, was het nodig dat ik eerst zelf stappen maakte in mijn denkwijze. Ik wens jullie allen sterkte, wijsheid, creativiteit en positiviteit. Een quote, die mijn mindset een flinke boost gaf, deel ik graag met jullie als afsluiting van dit artikel.

“When we are no longer able to change a situation, we are challanged to change ourselves.

~ Victor Frankl  ~

Marleen

Marleen van Baal
Hondzakelijk
Coach voor hondenprofessionals
#maakwerkvanjehondenwerk

080122
Oorspronkelijke artikel voor Dibevo 11/2020
Foto: Rob Wensveen, Dear Dog Photography

Wat kan wel?

You May Also Like