Blog_jeNeusInAndermansZakenSteken Het Nederlandse spreekwoord ‘Je neus in andermans zaken steken’ staat voor het ‘niet bemoeien met zaken die je niet aangaan’. Iets waar ik het volledig mee eens ben; je hoeft je niet ongevraagd te bemoeien met wat een ander doet. Het zijn vooral de woorden ‘ongevraagd en bemoeien’ die het een onprettige toon geven. Als je iets van de ander wil weten, kun je het vragen en als je ergens iets van vindt, is het wel zo prettig als je checkt of de ander dat ook wil horen.

Toch blijkt dat in de praktijk een uitdaging. We kijken graag naar de ander, wat hij doet of juist niet doet en helaas ligt de focus vaak op wat niet goed gaat. Een negatief gekleurde mening voordat we ook maar iets daadwerkelijk hebben gezien of in gesprek zijn gegaan.

Is dit het geval dan kun je inderdaad beter je neus uit andermans zaken houden; als je op voorhand al besloten hebt dat de ander niet deugd, voegt jouw mening niets toe en collegiaal gaat het er ook niet beter  van worden.

Als coach voor hondenprofessionals en gedreven verbindend ondernemer vind ik het wel een enorme gemiste kans als je zo in elkaar steekt. De quote van Wayne Dyer: “Als je oordeelt, stop je met kijken” is één van mijn favorieten. Als je oordeelt, heb je je mening al gevormd en sluit je je af en dat is zonde.

Elke collega neemt eigen ervaringen mee in zijn werk. Die ervaringen geven andere inzichten en insteken in het omgaan met vraagstukken, zowel in het hondenwerk met mens en hond als in de bedrijfsvoering. Niet alleen kun je veel leren van de ideeën en werkwijzen van anderen, ook word je op scherp gezet om je eigen manieren eens onder de loep te nemen.

In mijn werk stimuleer ik samenwerken, sparren en ‘bij elkaar in de keuken kijken’ en de effecten zijn prachtig. Juist doordat men openstaat voor elkaar en van het goede van de ander uitgaat, wordt 1 + 1 zomaar 3 of soms zelfs 5. Gewoon omdat men van en met elkaar leert door oprecht geïnteresseerd te zijn en naar elkaar te luisteren.

In dit thema nummer staan alle neuzen dezelfde kant op als het gaat om de hondenneus; we zijn het er allemaal over eens dat deze aan het werk gezet mag worden. Graag zelfs.

Ik trek het door naar de ‘kynologische neus’: gooi je bedenkingen en negatieve gedachten overboord en steek, met toestemming uiteraard, je neus in andermans zaken en laat je verrassen. Samen staan we zoveel sterker in dit mooie vak waarin we de mens met hond het beste kunnen bedienen als we ook het beste kunnen bieden.

 

Marleen

Marleen van Baal
HondZakelijk
Coach voor hondenprofessionals
#maakwerkvanjehondenwerk

Oorspronkelijke artikel voor LosVast 12/2019
Foto: Rob Wensveen, Dear Dog Photography

Je neus in andermans zaken steken

You May Also Like